Порязаха България за членство в еврозоната

Според ЕЦБ страната ни не изпълнява необходимите икономически критерии

6630 ~ 1 мин. четене

Никоя от осемте европейски страни, които може да кандидатстват за членство в еврозоната, не изпълняват необходимите икономически и юридически критерии за получаване. Това се казва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от АФП, предаде Стандарт нюз. Сред тези страни е и България.

В доклада финансовата институция разглежда напредъка на осемте страни-членки на ЕС, които искат да приемат единната валута. Освен България, това са Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

От доклада става ясно, че само три страни изпълняват един от критериите за ниво на инфлацията. Това са България, Чехия и Швеция.

Експертите посочват, че всички тези държави, с изключение на Швеция, имат прекомерно голям бюджетен дефицит, който е над 3 процента от БВП. В същото време, единствено България има дълг под 60% от БВП.

Според ЕЦБ във всяка от страните има неизпълнение на „юридическите условия” за влизане в еврозоната, каквото е пълната независимост на централната банка.

Европейската комисия препоръча и да бъде прекратена процедурата по свръхдефицит за България. Страната ни и Германия ще бъдат извадени от списъка на страните, които са застрашени от санкции, тъй като са свели бюджетните си дефицити под изисквания от Европейския съюз лимит от 3% от БВП.

Подкрепи Economic.bg