Последният опит за съставяне на правителство в Гърция пропадна

Барозу предупреди страната, че ще я изгони от еврозоната, ако не изпълнява договора

Последният опит на председателя на ПАСОК Евангелос Венизелос да сформира правителство в Гърция не успя, предаде ИТАР-ТАС. Лидерът на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас се отказа тази вечер да участва в сформирането на коалиционно правителство.

Ципрас обяви решението си след среща с Венизелос, който вчера получи мандат за съставянето на коалиционен кабинет. Той се мотивира, че няма да влезе в нито едно правителство, което ще продължи да прилага условията на международния спасителен план за Гърция. Според Ципрас мерките са прекалено сурови.

Венизелос обяви, че ще върне утре проучвателния си мандат на президента Каролос Папуляс. След това съгласно конституцията държавният глава ще трябва да свика Съвета на политическите лидери, на който ще бъде обсъдена възможността за сформиране на коалиционно правителство на широка основа.

В Копенхаген председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой призова гръцките политически лидери да действат отговорно за разрешаването на кризата с гръцкия дълг и да спазват своите ангажименти, предаде АФП. 

„Аз съм загрижен за ситуацията в Гърция”, каза той на съвместна пресконференция с датския премиер Хеле Торнинг-Шмит, чиято държава в момента председателства ЕС. 

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди Гърция, че трябва да напусне еврозоната, ако спре да прилага стриктните правила, които бяха постигнати в замяна на финансовата помощ от европейските партньори.

„Дълбоко уважавам гръцката демокрация и също гръцкият парламент, но аз също трябва да уважавам другите 16 парламента”, заяви Барозу в интервю за италианския канал SkyTG24, цитиран от „Франс прес”.

Коментари: 0