Повече услуги с персонален код от НАП

Обмисля се вариант данъчните декларации да се подават с този код, вместо с електронен подпис

144 ~ 2 мин. четене

Персонален идентификационен код ще получават от началото на тази година клиентите на Националната агенция за приходите /НАП/Обмисля се вариантът данъчните декларации да се подават не с електронен подпис, а именно с този персонален код, който се получава безплатно, по постоянен адрес, съобщи БНР. 

„Повече от 150 хиляди лица разполагат с ПИК, като с него са предоставени над два милиона индивидуални справки", посочи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. „Електронният код дава достъп онлайн до информация до всички дължими и платени данъци и осигурителни вноски, но не само, включително и информация за различни глоби, наложени от различни държавни администрации и държавни органи, изпратени за събиране в НАП", обясни Бъчваров по БНР.

Използването на персоналния код за контрол на регулярността на  внасяните от работодателя осигурителни вноски и данъци върху реалните ни възнаграждения. Можем да следим и вноските за т. нар. „втора пенсия" за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

От НАП напомнят още, че срокът за деклариране на доходите през миналата година изтича в края на април, като до 10 февруари може да се ползва 5% отстъпка. От отстъпката се ползват и всички, които подават декларациите по електронен път.

Данъчни промени от 1 януари тази година допускат осигуровките за пенсии на самоосигуряващите се лица да отиват именно за тази цел, дори да съществуват техни стари задължения. Досега действащият режим на единната сметка, задължаваше всяко плащане да постъпва за погасяване най-напред на стария дълг.

„Друга промяна в единната сметка дава възможност на фирми и физически лица с предимство да погасяват главницата и едва след това лихвата по дълга", посочи Бъчваров и уточни: „Това значително променя начина, по който функционира единната сметка и е възможност за по-добро планиране на паричните потоци, най-грубо казано, глътка въздух при плащането на публичните задължения".

Осигурителните декларации ще се подават едновременно и данните в тях трябва да съответстват.

Коментари: 0