Правителството ще емитира нов дълг от 900 млн. лв. през януари

Управляващите ще повторят схемата за предсрочно изплащане на субсидиите за зърнопроизводителите, която остро критикуваха, докато бяха в опозиция

3572 ~ 2 мин. четене

Правителството ще емитира ударно дълг още в първия месец на 2014 г. Само за януари на вътрешния пазар ще бъдат пласирани държавни ценни книжа на обща стойност 900 милиона лева, пише вестник "Сега". Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа.

Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите. По тази схема в началото на миналия февруари кабинетът на Бойко Борисов взе извънредно 800 милиона лева заем. Тогава опозицията остро разкритикува това решение, а заради несъгласието си с него тогавашният финансов министър Симеон Дянков подаде оставка.

Според календара на Министерството на финансите (МФ) през януари ще има четири търга на държавни ценни книжа (ДЦК). На два от тях ще се пласират ДЦК с номинална стойност от по 400 млн. лв. На другите два търга ще се предложат книжа за по 50 млн. лв. Наред с големия обем впечатление прави и избраната от МФ тактика да емитира краткосрочни книжа, чийто падеж ще настъпи в рамките на 2014 г. Двата големи търга през януари са за 6- и 9-месечни книжа.

Според официалните мотиви на МФ поемането на краткосрочен дълг ще се прилага приоритетно през първите три месеца на годината, за да се подкрепят постъпленията в хазната. От министерството изтъкват още, че интересът към подобни книжа на вътрешния пазар е голям.

Само преди година извънредното емитиране на 800 млн. лв. дълг заради зърнопроизводителите бе подложено на унищожителни критики от опозицията в лицето на БСП и ДПС, допълва "Сега". Тогава договорката със зърнопроизводителите за предсрочно превеждане на парите бе обявено за предизборна сделка, а емитирането на непланиран дълг - като пагубно за публичните финанси и за ликвидността на икономиката. Извънредният дълг от 800 млн. лв. при ГЕРБ бе и една от причините за актуализация на бюджет 2013, защото въпреки изплащането на сумата в рамките на годината заемът направи невъзможно спазването на лимита за държавния дълг.

Коментари: 0