Правят фючърсен индекс за зърно

6426 ~ 2 мин. четене

 

 

Ще бъде създаден фючърсен индекс за зърно за страните от Черномоския басейн. Това стана ясно на провелата се в София конференция "Изкуството да хеджираш или как да се предпазим от рисковете в земеделския бизнес". 


Въвеждането на такъв индекс би помогнало на зърнопроизводителите да се застраховат срещу загуби при отрицателни изменения в ценовите равнища на зърното, а също и ще ги стимулира да участват по- активно в самия зърнен пазар, заявиха експерти от ИП Карол, който е организатор на събитието.

 

 

 

Според Калин Йорданов, брокер международни пазари в Карол, местните играчи в пазара на зърно изпитват сериозни затруднения при участието си на пазара на финансови инструменти, макар и те да са глобализирани. „Така в България наблюдаваме предимно участници на физическите пазари, а за тях би било добре да използват контракти, които маркират цената и дават възможност да се купуват стоки с голяма бързина”, добавя още Йорданов.

 


Според друг участник в конференцията, Петър Димитров, брокер в Агрикор, чрез фючърсните договори земеделците могат да получат защита при едно неблагоприятно движение на пазара, но също така мога и да пропуснат възможността за печалба при сериозен ръст в цените на зърното.

 


По време на конференцията стана ясно, че институциите, разполагащи с много пари, могат да влияят на цените и играчите трябва да се съобразяват с фючърсните пазари и в никакъв случай да не пренебрегват тяхната роля.

 

 

 

Участниците в международната среща засегнаха и темата за защита от разликите във валутните курсове при пазара на селскостопански продукти. Така например при валутното хеджиране се взима обратната позиция на тази, която търговеца има в реалния пазар. По този начин се заключва валутния курс, който според играча е благоприятен за неговия бизнес. Често се получава нетиране на резултата от двата вида заети позиции, което в дългосрочен план застрахова участника от евентуални загуби.

 

 

 

Като кулминация на конференцията беше участието на трима видни експерта в областта на хеджирането, а именно Джефри Куичпърс, директор направление Аграрни стоки в световната корпорация CME, Ричард Желейнек, работил от 1981 г. на Чикагската стокова борса и настоящ асоцииран директор на дирекция за Обучение и Пазарно Развитие към CME, отговарящ за всички образователни инициативи на борсата насочена към земеделски производители, търговци, износители, вносители и потребители на земеделски стоки. Третия участник бе Даниел Хофстад, който има 8 годишен опит като консултант в американската компания FCStone, която търгува с пазари в Турция, Украйна и Русия.

 

 

 

Две са основните точки, засегнати от международните експерти - те ще продължат силно да подкрепят сериозните инициативи, свързани със земеделския бизнес и второ, силно желаят да създадат среда за борсова търговия със стоки в България като хеджират 10 % от общото производство.

 


 


 

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg