Предпазливият ФЕД е пречка за растежа на долара

Много инвеститори и дилъри са обезсърчени от дългите си доларови позиции

76 ~ 3 мин. четене

При положение, че Федералния резерв сигнализира край на монетарните поощрения, докато Европейската и Английската централна банка твърдят, че ще продължат с тях, по-силен долар изглежда сигурен залог.

Да обаче нещата не се развиват по този начин. Вместо това зелените пари падаха през по-голямата част от юли, докато водения от Бен Бернанке ФЕД акцентираше, че редуцирането на месечните покупки на облигации е много далеч от действителното повишение на лихвите.

Търгуващите започват да стават все по-предпазливи с долара след две големи негови реверсии през юни и юли. Много инвеститори и дилъри са обезсърчени от дългите си доларови позиции. Щатската валута е успешна срещу високодоходните валути, но не и срещу основните си съперници като еврото, йената и стерлинга.

В момента доларовия индекс е отново на нивата от първото тримесечие на годината и всяко по-смело негово движение трябва да бъде третирано с голямо предпазливост, особено в средата на неликвидните летни месеци.

В сряда продажбите на долари бяха подновени и това доведе еврото за кратко в посока на нивата от 1.34. Цифрата е недолюбвана от заложилите на долара, тъй като пробива й може да доведе до задействане на значителни стоп-ордери и да последват големи разпродажби.

Пак в сряда след края на редовното си заседание ФЕД обърна внимание на рисковете за икономиката и повиши съмненията, че ще действа бързо при намалението на стимулите. Оптимистите обаче са непоклатими, тъй като ФЕД така или иначе изпреварва другите централни банки при отдръпването на стимулите и без значение дали това ще започне през септември, декември или по-късно, то би трябвало да оказва подкрепа на долара. Скорошната реверсия над нивата от 1.54 обратно надолу при стерлинга кара някой да очакват и еврото да поеме надолу.

Други обаче не виждат причини да залагат на американската валута в краткосрочен план. Според тях еврото бавно ще нараства до изборите в Германия през ноември. Преди тях ЕЦБ най-вероятно няма да предприеме непопулярната помощ за закъсалите членки в еврозоната. Единственото нещо което може да попречи на единната валута е постоянното излизане на силни икономически данни от САЩ. Самият ФЕД заяви, че бъдещите му действия ще зависят от ключовите икономически доклади. Следващият такъв е днес и това е доклада за трудовата заетост, който ще хвърли светлина върху възстановяването на икономиката дали набира скорост. През тази година американските работодатели до този момент откриваха средно над 200 хил. нови работни места на месец.

Най-приятната изненада обаче дойде в сряда, когато БВП в САЩ изненада в положителна посока В същото време се очаква ЕЦБ и АЦБ да задържат монетарните поощрения и през 2014 г., докато в някои страни като Австралия се очакват намаления на лихвите в края на цикъла. И наистина вчера председателя на ЕЦБ Марио Драги потвърди, че лихвите в еврозоната ще останат ниски за продължителен период от време. Той съобщи пред медиите, че има риск за растежа в европейския валутен съюз, което предполага задържане на благосклонната позиция на банката.

Данните от САЩ ще определят не просто кога ФЕД ще стартира намалението на стимулите, но и кога ще започне да повишава лихвите за което твърди, че е отдалечено много напред във времето. Катализаторът за нова сила на долара ще бъде започването на повишението на американските лихви. Това което води до увеличение на лихвите води и до сила на долара, а това е подобрение на икономическите данни, което рано или късно ще доведе и до дискусия за по-високи лихви.

В началото на юли доларовия индекс достигна най-високи нива за последните почти 3 години, докато пазара започна да калкулира повишение на американските лихви в края на следващата година. През последния месец обаче доходността по 2-годишните облигации, барометър за очакванията за повишение на лихвите, спадна от 0.40% до 0.30%. Тази промяна доведе до покачване на еврото тази седмица над 1.33, а йената свали долара под 98, след като само преди един месец търговията беше на 101. Така за останалите на пазара обезсърчени дилъри залагащи на долара днешния доклад за заетостта е от изключително важно значение.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg