Преговорите за бюджета на ЕС се провалиха

Лидерите на държавите-членки вероятно ще започнат нови обсъждания в началото на 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Очаквано преговорите между държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) по многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. пропаднаха. Това съобщи президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, след края на двудневната среща на евролидерите.

"Двустранните разговори вчера и конструктивната дискусия в Европейския съвет показа достатъчно потенциал за сближаване, така че може да бъде постигнато споразумение в началото на следващата година", каза Ромпой. "Трябва да успеем да преодолеем съществуващите различия", добави той.

Още снощи германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вероятно няма да се стигне до споразумение по бюджета. Тя говори пред журналисти след края на първия ден от преговорите, които продължиха само 90 минути. "Винаги съм казвала, че дори да не се стигне до съгласие днес, няма да е голяма драма", коментира след края Меркел.

Ромпой и президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо искат да се насрочи нова среща за следващата седмица и на нея да се намери компромисен вариант. Според официални лица на Комисията това няма да се случи и следващата среща вероятно ще бъде насрочена за февруари.

За последно бюджетът на ЕС е бил приеман толкова трудно през 2005 г. Тогава на лидерите на държавите членки им отне шест месеца. Основната причина, както и сега, беше Великобритания, която използва правото си на вето.

Коментари: 0