Преговорите за дълга на САЩ изстреляха S&P 500

Широкият индекс добави близо 1% на седмична база

3542 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американските акции се повишиха в последната за седмицата сесия, което изстреля широкия щатски индекс Standard & Poor's 500 (S&P 500) до най-високото му ниво от септември насам. В основата на оптимизма бяха спекулациите, че американските депутати са постигнали напредък в преговорите за повишаване на тавана на дълга, което ще помогне д се избегне исторически фалит на най-голямата икономика в света, предаде Bloomberg.

S&P 500 увеличи стойността си с 0.6% до 1703.20 пункта, изтривайки загубите, реализирани след спирането на работата на американското правителство. Администрацията в САЩ спря да работи на 1 октомври, тъй като законодателите в страната не постигнаха споразумение за бюджета. На седмична база S&P 500 добави 0.8%.

Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се изкачи със 111.04 пункта, или 0.7%, затваряйки седмицата на ниво 15237.11 базисни точки.

Книжата на Johnson & Johnson добавиха 1.9%, след като инвестиционната банка Goldman Sachs Group повиши рейтинга на акциите на дружеството. Gap обаче изтри 6.7% от цената на книжата си, след като стана ясно, че продажбите на компанията за септември са под прогнозата на анализаторите.

Подкрепи Economic.bg