Премиерът иска по-голям стокообмен с Косово

Редно да се намери решение на проблема с името на Македония, която също да стане част от европейското семейство, отбеляза Хашим Тачи

176 ~ 2 мин. четене

40 млн. евро е стокообменът между България и Косово. Според служебният премиер Марин Райков обаче сумата не е задоволителна, като за евентуалното увеличение важна роля ще има инфраструктурата между двете страни.

Това стана ясно на пресконференция в Министерски съвет с участието на Райков и премиера на Косово Хашим Тачи.

Тачи изрази задоволството си, че се среща с Марин Райков „като стари приятели", както се изрази той. Косово е признато от повече от 100 държави по света, каза още косовският премиер, като не пропуска да отбележи, че България е сред първите държави, признали независимостта на страната му.

Тачи се обяви за добросъседството в региона. Не можем да бъдем партньори в ЕС, ако не сме добри партньори, категоричен е косовският премиер.

Тачи е доволен от първите успехи в сближаване на отношенията между Сърбия и Косово. Според него добрите отношения между двете страни са от полза за целия ЕС и региона.

Според Хашим Тачи е редно да се намери решение на проблема с името на Македония, която също да стане част от европейското семейство. Косовският премиер благодари за българската подкрепа за Косово.

Той също се обяви за разширяване на сътрудничествотомежду двете страни. Косово продължава да бъде добър съсед на България, изтъкна Тачи.

Оказа се, че той не се притеснява от наплива на косовари за българско гражданство. Уважаваме всички малцинства, които живеят в Косово, подчерта той и изтъкна, че всички те имат гарантирани права от законите на Косово и Конституцията на страната.

Той коментира, че сърбите в Косово имат повече права, отколкото сърбите в Македония. Косово върви със сигурни крачки към евроатлантическата интеграция, категоричен е Хашим Тачи.

 

Подкрепи Economic.bg