Премиерът на Словения подава оставка

Аленка Братушек загуби лидерския пост в партията си и предложи провеждане на предсрочни избори

13 месеца на власт

Автор: Николай Марченко

След едва година на поста, премиерът на Словения Аленка Братушек, която трябваше да спаси държавата от дългова криза, подава оставка, стана ясно днес.

Словенският премиер Аленка Братушек съобщи, че е постигнала споразумение с коалиционните си партньори да подаде оставка в понеделник, информира днес агенция France Presse (AFP).

Целта на политическата й сила е да създаде условия за провеждането на предсрочни избори през юни 2014 г. „Съгласихме се, че за Словения ще е най-добре възможно най-скоро да се проведат предсрочни избори, поради което ще информирам в понеделник председателя на парламента за моята оставка”, каза Братушек пред журналисти след среща с лидерите на коалицията.

Само преди дни Аленка Братушек загуби председателското място в политическата си сила, като вота спечели създателят на партията „Позитивна Словения“ Зоран Янкович. Братушек обяви по-рано, че в случай на загуба, подава оставка. Тя обаче ще остане в историята на страната като първата дама министър-председател, заела поста си на 20 март 2013 г. 

От миналата година насам Любляна е спомената и като възможен следващ банков рай, който по примера на Кипър и Ирландия, може да фалира и да се наложи масирана финансова помощ от Европейския съюз (ЕС)“  

Коментари: 0