Президентът: Нужна е целенасочена подкрепа на икономиката ни

Взимаме пример от Белгия и Германия за изграждането на клъстери

Икономиката на България има нужда от целенасочена държавна подкрепа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Нека говорят" по бТВ относно изграждането на клъстери, които трябваше да съберат в едно наука и производство. По думите му е нужно сътрудничество между организации, бизнес и общини, за да се постигне по-голяма ефективност.

Според него трябва да се погледне по-дългосрочно и да се засили производството на качествени кадри както от университетите, така и от институтите. Държавният глава даде за пример Белгия, Холандия и Германия, които са в клъстер и имат добро коопериране.

„Клъстерът не означава, че държавата ще построи фабриките, а че ще подкрепи сдружения, бизнес и общини да направят определени сектори по-конкурентоспособни”, заяви президентът.

Плевнелиев обясни, че се търси нова база за ускорено икономическо развитие на страната. По думите му е важно да се случи изграждането на магистрали, електронното правителство и диверсификация на енергийния пазар.

Относно преместването на агенции държавният глава заяви, че те няма какво да правят в София, а трябва да са по-близо до местата, за които отговарят. Важно е министерствата да останат в София, заяви той.

Коментари: 0