Президентът: Земеделието е двигател на растежа

То е приоритетен отрасъл не само за България, но и за Европа и света, смята държавният глава

6824 ~ 2 мин. четене

"Селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата", каза президентът Росен Плевнелиев на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура на тема "Национални приоритети в селскостопанската политика на Република България до 2020 година".

"Идеите, които се дебатират на тази маса, ще бъдат чути от компетентните институции и ще бъдат отразени в последния работен вариант на националната програма 2020", каза още Плевнелиев. "За разлика от началото на прехода, днес няма съмнение колко стратегически важен отрасъл за държавата е земеделието. Той е такъв и за света като цяло. Твърди се, че земеделието и производството на храни е една от двете най-важни индустрии на бъдещето", посочи държавният глава.

"Бюджетът на Европейската комисия за общата селскостопанска политика на Европейския съюз е огромен – това са 387 млрд. евро за земеделие за седемгодишен период. Това са 39,4% от бюджета на Европейската общност. Очакваме тази сума да се запази и за периода 2014 – 2020 г., като ще бъдат около 36,2% от парите на следващия период на европейската общност”, посочи още Плевнелиев.

По думите му за България цифрите също са много внушителни – в първия стълб на общата селскостопанска политика, за периода 2007 – 2012 г., имаме общо около 2,5 млрд. евро, а за във втория стълб - още 3,2 млрд. евро.

"Виждаме, че в най-тежката криза земеделието е и двигател на растежа, който дърпаше икономиката напред. Това е и отрасъл с много сериозен експортен потенциал, който развива своя потенциал напук на кризата", добави Плевнелиев.

През 2007 г. брутната продукция на отрасъла в селското стопанство е 6,5 млрд. лв., през 2011 г. вече е на 8,5 млрд. лв. "Това са 2 млрд. лв. ръст", каза президентът. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg