Президентът може да прати референдума в Конституционния съд

Според Росен Плевнелиев така ще се изчистят съмненията около законността на допитването

76 ~ 1 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев не изключва възможността да сезира Конституционния съд за референдума АЕЦ "Белене".

Държавният глава поясни в Пловдив, че това не е окончателното му решение, но обмисля и тази възможност, тъй като след проведените консултации на "Дондуков" 2 някои партии са изказали различни позиции относно законността на референдума за АЕЦ „Белене".

Плевнелиев бе категоричен, че "не трябва да има и капчица съмнение в законността на този референдум", затова през следващите дни неговият екип ще обмисли какви да бъдат следващите стъпки.

Едни казват, че въпросът е противоконституционен, а други, че е в синхрон със законите на държавата. В крайна сметка няма обединение на партиите, поясни президентът.

В петък от Синята коалиция призоваха Плевнелиев да се възползва от правото си като държавен глава и да сезира Конституционния съд за предложения от БСП въпрос. От името на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов пък обяви, че управляващата партия ще подкрепи провеждането на допитването с "какъвто текст предложат от левицата".

Позицията на държавния глава е, че въпросът за предстоящия референдум трябва да бъде преформулиран и от него да отпадне конкретния проект АЕЦ „Белене“. Според Плевнелиев хората трябва да бъдат питани: "Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?", на който да се отговаря с "да" или с "не".

Президентът завърши консултациите си с политическите партии със среща с "Атака", проведена днес. На нея Волен Сидеров обясни, че партията му подкрепя провеждането на референдум за строителството на АЕЦ "Белене", но иска да се добави и въпрос за членството на България в НАТО.

Подкрепи Economic.bg