ЕС забрани вноса на природен газ от Иран

Мярката е част от опитите да се засили натиска върху ислямската държава да сътрудничи в преговорите около ядрената й програма

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейският съюз (ЕС) забранява вноса на природен газ от Иран. Това съобщи германският външен министър Гидо Вестервеле, по време на срещата в Люксембург. Целта е да се засили натиска върху ислямската държава да сътрудничи в преговорите около ядрената й програма.

Вестервеле даде знак, че това няма да е последната санкция, която ще бъде наложена на Иран. британският му колега Уилям Хейг също потвърди, че мярката е част от усилията на ЕС да засили натиска си върху Иран по отношение на ядрената си политика.

"Този натиск ще продължи и през следващите месеца, докато преговорите не завършат с успех", коментира Хейг. "разбира се оставаме отворени за преговори", добавя той.

От 1 юли държавите от ЕС вече нямат право да внасят ирански петрол. Сред най-големите вносителки бяха Гърция, Испания и Италия. Причината отново беше ядрената програма на Иран, която според САЩ е насочена към разработването на ядрено оръжие.

Подкрепи Economic.bg