Шест страни от ЕС искат визи за сърби и македонци

Западните държави настояват за такава мярка, тъй като повечето от представители на Западните Балкани подават неоснователни молби за получаването на убежище

4748 ~ 1 мин. четене

Шест страни от Европейския съюз са изпратили писмо до Европейската комисия с искане да бъдат върнати визите за жителите на Западните Балкани. Аргументът им е, че по този начин ще се реши проблемът с големия брой молби за убежище.

Официалното искане до ЕК е пратено от министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия. В него те настояват за спешно преразглеждане - до края на годината - на свободния визов режим, въведен за гражданите на Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия, Македония и Черна гора.

„Много страни от ЕС се сблъскват с огромен наплив на хора от Западните Балкани”, заяви говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. С множеството молби, които подават, чужденците блокирали националните системи за оценка на документите и за предоставянето на убежище.

Писмото ще бъде разгледано на предстоящото в края на месеца заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Подкрепи Economic.bg