Президентът осуети клетвата на Марковска

Росен Плевнелиев си тръгна, но съдийката няма да се откаже

Президентът Росен Плевнелиев провали клетвата на Венета Марковска за конституционен съдия. Той отказа да присъства и си тръгна след като трима от избраните магистрати - Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов, положиха клетва.

„Няма да остана на клетвата й, защото в публичното пространство има съмнения за моралните й качества”, каза държавният глава. Той припомни, че самата Марковска е поискала да не встъпва в длъжност преди да са изяснени обстоятелствата.

По закон конституционните съдии трябва задължително да се закълнат в присъствието на президента. Така Венета Марковска не успя да встъпи в длъжност. „Няма да се откажа”, отсече тя след скандалната и безпрецедентна ситуация.

По-рано през деня Венета Марковска бе освободена като съдия във ВАС. Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха оставката й, като 18 от тях бяха "за", двама - "против" и двама се въздържаха.

В 10,45 часа Марковска влезе в Конституционния съд, придружена от депутатите Димитър Чукарски, Дарин Митов и Марио Тагарински, които я предложиха за конституционен съдия.

Коментари: 0