При 30% данък "зелена" енергия ще има дела срещу България

Не вярваме, че изпратеното писмо от БЕХ е съгласувано с водещите парламентарни сили, казва Владимир Аличков, зам.-председател на Българската фотоволтаична асоциация (БФА)

396 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Аличков, Българският енергиен холдинг (БЕХ) поиска въвеждане на 30% данък върху енергията, произведена от фотоволтаични централи. Каква ще е реакцията на бизнеса и как ще се отрази подобна мярка на сектора, ако се приеме предложението?

Ако се направи каквато и да е промяна, с която се променят условията за инвеститорите това ще се отрази не само на конкретния сектор - ВЕИ или фотоволтоаци, но и за всички останали сектори на икономиката.

Зад инвестициите във фотоволтаичния сектор стоят почти всички големи азиатски банки, стоят големи чужди фондове. Вложенията в България са подкрепени с реални финансови инструменти. Има както инвеститори банки, така и фондове, които са влезли - азиатски, арабски, европейски и американски.

На практика за първи път в частен сектор в България се влагат средства в подобен мащаб - около 3 млрд. евро реално направени инвестиции за последните три години. Миналата година, когато беше въведена цената за достъп, тяхната реакция не закъсня и 15 посланика се подписаха под писмо, което е уникално. Имахме писма до премиера и Народното събрани от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), от японска и китайска банка, както и от омански фонд. На практика няма посолство или чужда институция, която да не следи какво се случва с инвестициите на съответните държави в България. Отзвукът ще е много силен и уникален за европейска държава.

Ясно е, че чуждите инвеститори ще заведат дело на база на харта за защита на интересите на инвеститорите в енергетиката, на която България е страна-член. Те ще се позоват на тази харта и в рамките на една до три години ще си върнат всички загубени пари и пропуснати ползи.

Половината от инвестициите в сектора са чужди, а другата половина са български – на фирми, които са взели заеми. Приемайки, че много малко бизнеси в страната вървят добре, то те няма да имат възможност да компенсират загубите от сектора от странични дейности и няма да могат да си връщат кредитите.

- Ще се наложат ли съкращения на заети във ВЕИ-сектора ако се приемат предложенията? Ще има ли фалити?

Съкращения трудно могат да се правят, защото компаниите вече работят с намален персонал заради миналогодишната история с въведената цена за достъп.

Вече не е въпрос на съкращения, а за някои компании, които няма да могат да разсрочат заемите си към банките и определено ще фалират. Ще има определено преразпределение на активи. Не знаем дали това не е и целта на някой.

Друга част може и успеят да компенсират загубените пари с друг бизнес, а трета вероятно ще загуби интерес да инвестира в сектора и ще остави активите на самотек. Актив, който носи загуба докато работи, не е интересен за никой, включително и за собствениците.

- В писмото на БЕХ се иска и ограничаване на часовете работа на зелените централи, както това се случваше през пролетта. Защо отново се прави това? Каква е равносметката от ограничаването на мощностите през пролетта?

През пролетта на практика имаме по един пълен загубен месец. Спиранията бяха периодични от началото на април до края на май, когато са едни от най-слънчевите дни след юли и август. ЕСО обикновено гледаха прогнозата за времето и в най-слънчевите дни спираха фотоволтаичните централи. На практика тези 19-20 дни на ограничения са си пълен месец.

Заради това спиране може би приходите за компаниите бяха намалени с 15%. Единственото, което може би спаси сектора е премахнатата такса достъп. При всички случаи става дума за вид наказание, което доведе до 15% пропуснати ползи.

Няколко са факторите, заради които и сега се иска ограничаване. Първият е непознаване на европейските директиви. След като в писмото те са цитирани е измислен извод, който няма нищо общо с предварителната част. На база на това, че "зелената" енергия трябва да се изкупува приоритетно и на 100% се прави допускането, че може да има ограничения. Това е абсурдно.

Освен това има дива манипулация с цифрите. Всички цифри, които са изброени са манипулирани. Няма документи, които да ограничават ВЕИ производството.

Повече от 50% от ВЕИ производството на ток в България е от държавни водни централи, които са собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Това е около 7-8% от произведената електроенергия. Слънчевите централи имат дял от около 3-3.5%, колкото е и на вятърните.

Не е и коректно да се изисква такова ограничение. Законово записаното искане за приоритетно и 100% изкупуване на тока от ВЕИ се дължи на факта, че природните ресурси не могат да бъдат управлявани. Освен това слънчевите паркове всяка година намаляват коефициента си на полезно действие (КПД) с 1%.

Няма никакво законово основание да се ограничава. Вече се водят дела срещу ЕСО, на които им е ясно, че няма как да защитят ограниченията, които се правеха с политическа цел. Докато ограничаваха слънчевите централи, работеха такива, които отдавна трябваше да са затворени.

Освен манипулацията и непознаване на нормативната уредба има и лобизъм. Някои централи искат да работят всяка секунда. Не че има пречим с нашите 3.5% дял, но явно има причина да се търси виновник за лошото състояние на БЕХ и дружествата му, или друга причина за отклоняване на вниманието.

- Освен заведените дела срещу ЕСО за пролетните ограничения, ще предприемете ли някакви други действия?

 Честно казано не вярваме, че изпратеното писмо от БЕХ е съгласувано с водещите парламентарни сили. Не вярваме и опозицията да подкрепи незаконно действие, въпреки че и ГЕРБ бяха против нас. Писмото вероятно няма да получи подкрепа от министрите и Парламента.

Искаме ВЕИ секторът в страната да се реабилитира, защото му беше насаден лош имидж. Ясно е в момента, че има борба на лобита и интереси срещу продължаващото развитие на "зелената" енергия, но ние искаме всичко да е законно.

Подкрепи Economic.bg