При скок на тока вдигат и енергийните помощи

Пострадалите от наводненията ще получат 325 лева еднократна помощ, обяви Йордан Христосков

При скок на тока вдигат и енергийните помощи

Ако от 1 октомври се вдигне цената на тока, съответно ще бъде увеличен и размерът на енергийните помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков в Пазарджик.

Сега помощта е 65,72 лв, допълни той и обясни, че има определена формула, по която се изчислява размерът на месечната енергийна помощ съобразно цената на тока, съобщава Дарик. Енергийната помощ ще бъде увеличена със съответния процент на увеличение на електроенергията, каза още Христосков.

Във връзка със социалното подпомагане на семейства на първокласници с ниски доходи, министърът посочи, че се очаква през тази година около 49 хиляди първокласници да получат помощ от 250 лв. До момента сме приели заявления от 39 хиляди души, но приемането на молби продължава до края на месец септември, допълни Христосков. Той допълни, че до момента са изплатени помощи на над 20 хиляди семейства, а до края на тази седмица ще бъдат изплатени и всички останали одобрени заявления.

По думите на министъра, в районите, засегнати от наводненията всички институции работят активно и в синхрон. Той добави, че на място социалните работници приемат молбите за подпомагане и всяко семейство, пострадало от наводненията, ще получи еднократна помощ от 325 лева.

Христосков посочи, че единствено в бургаския квартал "Победа" не е започнало приемането на молби, тай като е невъзможно да се влезе в квартала поради риск от срутване на жилища. Щом стане възможен достъпът до квартала, социалните работници ще отидат, да приемат молбите като се очаква броят им да бъде около сто.

Помолен да коментира идеята за пенсионно застраховане, министър Христосков посочи, че това е "само един допълнителен източник за по-висока пенсия при старост или инвалидност". По думите му основно си остава държавното обществено осигуряване, което гарантира пенсиите на 2 милиона и 150 хиляди семейства.

Един от механизмите за гарантиране на доходи при застаряващо население е публичната система да бъде подпомагана от т. нар. сребърен фонд, в който има вече около 2.7 милиарда лева и средствата в него трябва да нарастват, каза още социалният министър.

В Пазарджик Йордан Христосков се срещна с областния управител Иван Йорданов и ръководителите на териториалните поделения на социалното министерство. Вицепремиерът посети и Българо-германския център за професионално обучение, където се водят курсове за повишаване на квалификацията на лица, регистрирани в Бюрото по труда.

Коментари: 0