Приходите от нощувки достигат 28,4 млн. лв.

Чужденците избират луксозните ни хотели, българите – двузвездни

Чуждите туристи у нас са предпочели да отсядат четири или петзвездни хотели, докато българите масово се настаняват в места за подслон с една, две или три звезди. Това става ясно от анализ на Националния статистически институт (НСИ) за месец март.

Според данните все повече българи нощуват в средствата за подслон с над 10 легла в страната.

Въпреки, че процентът на заетост в луксозните места за подслон се повишава, е регистриран спад и при тях.

Според данните на статистиката най-много места за настаняване има в област Смолян. Въпреки това най-голяма е била заетостта в Софийска област. Това означава, че и приходите са били по-високи. Най-малко средства за подслон са развивали дейност в Перник - общо 10.

През март у нас са функционирали 1 687 сгради, предназначени за подслон, с над 10 легла. В това число влизат българските хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за настаняване.

Общият брой на стаите в тях е бил 9 900, като в тях са били разположени 98 700 легла. Спрямо предходният месец общият брой на леглата е намалял с 3,4 процента. За сметка на това местата за настаняване са били с 0,4 процента повече, отколкото са през февруари тази година.

Тенденцията показва, че броят на чужденците, които идват да почиват в България се увеличава, но за сметка на това намалява престоят им. През март у нас в средствата за подслон са регистрирани 89 800 чужденци, което е с 11 процента повече спрямо февруари.

От данните става ясно, че приходите от нощувки достигат 28 400 000 лева, което с 3 процента повече спрямо февруари. Постъпленията от български граждани са се увеличили с 9.1 процента.

Коментари: 0