Приватизацията на БДЖ може да продължи

Кредиторите вече започнаха да искат запор на сметките на железницата

72 ~ 1 мин. четене

Няма пречки пред предстоящата приватизацията на "БДЖ-Товарни превози". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред "Стандарт". В Германия той се е срещнал с държавната банка KfW, която е кредитор на дружеството по сделките за покупката на 50 мотриси Siemens.

"Провеждаме срещи и с останалите кредитори, които заведоха искове срещу "Холдинг БДЖ", собственик на "БДЖ-Товарни превози", обясни Ивайло Московски. Той увери, че ще се направим всичко необходимо приватизацията да приключи в определения срок, категоричен бе Московски.

Почти всички кредитори без Първа инвестиционна банка (ПИБ) заведоха искове у нас и в чужбина срещу "Холдинг БДЖ" за просрочени плащания. Някои от тях направо тръгнаха към блокиране на приватизационната процедура. По искане на дъблинската банка DEPFA на 5 февруари Софийският градски съд издаде заповед за обезпечение на вземането й размер на 6.3 млн. лв. DEPFA Bank е основен облигационер по първия заем, теглен по време на кабинета на НДСВ за ремонт на товарни вагони. Заповедта налага запор върху продажбата на дяловете на "БДЖ-товарни превози". Дни преди това четири чуждестранни банки заведоха иск срещу "Холдинг БДЖ" в арбитража в Лондон. Те са основната част от банков синдикат, който по време на Тройната коалиция отпусна на БДЖ втория облигационен заем от 120 млн. евро за ремонт на над 1400 товарни вагона. Преди седмица се разбра и че германската KfW е блокирала една от сметките на БДЖ за просрочия, които надхвърлят 30 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg