Приватизацията на борсата и депозитара се отлага

Продажбата на ВМЗ и "БДЖ-Товарни превози" няма да бъде засегната от политическата криза

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Дългоочакваната приватизация на Българска фондова борса АД (БФБ) се отлага заради оставката на правителството, което беше разпуснато миналата седмица. БФБ върви в пакет с Централен депозитар (ЦД), като и в двете дружества мажоритарен собственик е Министерство на финансите (МФ). Освен борсата и депозитара, засега се отлага и продажбата на Агенция "Дипломатически имоти в страната" (АДИС), съобщи "Стандарт".

Запознати с процеса коментират, че причината за отлагането е липсата на политическа воля. По непотвърдена информация заповедта за прекратяването на процедурата за приватизация на БФБ е разписана от МФ - принципал на борсата. Това се случва броени дни преди очакваното официално обявяване на процедурата за продажба на фондовата борса, която понастоящем разполага с изготвени информационен меморандум, правен анализ и оценка. АДИС пък се отличава от останалите държавни дружества с доста апетитните си имоти, които привличат инвеститорския интерес.

Процедурите по продажбата на ВМЗ-Сопот и "БДЖ-Товарни превози" обаче няма да бъдат засегнати от политическата криза. И четиримата кандидати за железницата вече са закупили информационен меморандум и имат изготвен график за разглеждане на дружеството отвътре. До 12 март се чакат обвързващи оферти. Новата процедура за продажба на ВМЗ Сопот ще бъде обявена до няколко дни, като всичко зависи от съгласието на синдикатите. Новата процедура ще бъде почти същата като предходната, която се провали, но с тази разлика, че изискванията към инвеститорите ще бъдат занижени. Интерес към оръжейния завод проявяват български и израелски фирми и холдинги.

Подкрепи Economic.bg