Проблемът с удостоверенията за пристанищните оператори е решен

Те ще бъдат безсрочни, като могат да бъдат отнемани при констатирани нарушения, обяви транспортният министър Данаил Папазов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дългогодишният проблем с удостоверенията за експлоатационна годност, които Изпълнителна агенция "Морска администрация" издава за работа на пристанищните оператори вече е решен. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, по време на среща с с представители на морския бранш днес във Варна. "Те ще бъдат безсрочни, като могат да бъдат отнемани при констатирани нарушения", обясни министърът.

"Досега тези удостоверения се издаваха за срок от 1 година и създаваха несигурност за работата на пристанищните оператори", каза още Папазов.

Министърът обяви и политиката, която ще провежда спрямо подчинените му административни структури. ИА "Морска администрация" и ДП "Пристанищна инфраструктура" няма да бъдат премествани от София, но ще се върви към реална децентрализация, като целта е администрациите във Варна, Бургас, Русе и Лом да имат самостоятелност при взимане на решения при оперативното управление.

Папазов заяви, че очаква морската общественост да се обедини около конкретни предложения за промени в Закона за пристанищата и Кодекса за търговско корабоплаване. По думите му досега е имало много разнопосочни сигнали. Предложените промени трябва да са такива, че да устоят на времето, за да не налагат отново корекции, препоръча министър Папазов.

Коментари: 0