Продажба на дял от Български пощи, препоръча ИПИ

Мобилни пощи в селата, закриване на станции и по-дълъг срок за доставка на писмо, щели да подобрят финансите на компанията.

Автор: Таня Киркова

Да се продаде дял от „Български пощи” с цел привличане на капитал, технологии и знание, да се закрият губещи клонове в безлюдни села и се направят мобилни пощи, които да обикалят и доставят писмата  в безлюдни части на страната.  Това са част от мерките за финансово стабилизиране на дружеството, които препоръча Институтът по пазарна икономика  по време на кръгла маса за състоянието на сектора. Година след либерализирането на пазара /2011 г./ Български пощи отчита нетна загуба от 9,2 млн.лв Увеличаването на минималното изисквано време за доставка на пратките и изваждането на част от продуктите, промяна на стандартите за географско покритие, които се изискват по закон за универсалната пощенска услуга / доставка на писма до 20 грама и колети до 20 кг /, която Български пощи е длъжна да предоставя до всички селища с над 800 жители, е друга препоръка на икономистите.  

Български пощи загуби резервирания дял от услуги, приходите, от който са покривали част от загубите от обслужването на близо 3000 пощенски станции, включително в най-отдалечени и недостъпни малки селища. Държавата трябва да намери инструмент, за да компенсира разходите за социалната дейност на държавните пощи, каза доцент доктор по икономика на съобщенията Валентин Цеков по време на дискусията. В същото време частните оператори избират кои услуги и къде да предоставят. Възможно е да бъде създаден компенсационен фонд, който да покрива загубите от неизгодни доставки на писма, вестници, пенсии и други услуги, включително от частни оператори, които могат да вземат на фрайчайзинг пощенски станции на Блгарски пощи.

Комисията за регулиране на съобщенията още не е приела типов договор за достъп до мрежата от станции на  Български пощи, въз основа, на който частните оператори да сключват договори с държавната компания.

Ние не можем да работим без Български пощи. Кой частник, който приватизира Български пощи, ще издържа 3000 пощенски станции, кой ще инвестира, заяви Денка Димитрова, изпълнителен директор на първата частна поща „ТипТоп куриер”. 89 станции имаме само в големите градове, всичко друго върви през Български пощи, допълни директорката.  

Три четвърти от националните пощи в Европа са държавни, показва анализът на Института за пазарна икономика. Делът на напълно приватизираните е нищожен. Въпреки това икономистите твърдят, че влизането на частник ще подобри организацията на финансите и мениджмънта на компанията. Синдикатите се обявиха против приватизацията и подкрепиха икономистите за необходимостта от създаване на дългосрочна стратегия за развитието на Български пощи. 

Коментари: 0