Продължава ловът на пушачи

В София са съставени 4 акта на заведения, в Пловдив - два, само един нарушител във Варна

Продължава съвместната акция на здравни инспектори и полицаи срещу нарушители на забраната за тютюнопушене на обществени места.

Вчера влезе в сила забраната за пушене на закрито, както и на някои места на открито. Сред тях са терени и тротоари пред детски ясли, градини, училища, ученически общежития и места, където предоставят социални услуги за деца, площадки за игра, места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, спортни обекти, летни кина и театри.

Здравните инспектори ще извършват ежедневни проверки при удължено работно време. Ще се правят и нощни проверки, включително в почивни и празнични дни, съобщи бТВ.

Първи юни беше първият ден без тютюнев дим на обществени места. Забраната се превърна в най-обсъжданата тема в държавата. Проверките започнаха веднага след полунощ вчера в големите градове на страната. Само за няколко часа бяха проверени около 500 обекта.

В София бяха инспектирани 225 заведения и бяха съставени 4 акта. 120 са инспекциите в Пловдив, приключили с два акта, а във Варна е хванат един нарушител от общо проверени над 150 нощни заведения.

Здравният министър Десислава Атанасова каза, че предстоят много проверки по Черноморието, заради летния сезон. Според нея до половин година всички ще свикнат със забраната.

Освен ресторантьорския и туристическия бизнес, и разбира се пушачите, забраната ще се отрази и на търговията и производството на цигари, а оттам и на приходите в хазната. Анализът на бранша показва, че в други държави въвеждането на забраната е довела до спад в продажбите на тютюневи изделия между 7 и 15%.

От този бизнес в бюджета на страната годишно влизат около 1,5 млрд. лева от акциз и данъци. Приходите могат за хазната могат да намалеят с между 110 и 225 млн. лева, прогнозират от бранша.

Коментари: 0