Производителят на Калашников фалира

Концернът "Ижмаш" вече се управлява от надзорници

6660 ~ 1 мин. четене

Арбитражният съд на Удмуртия обяви банкрута на производителя на световно известните автомати Калашников. Концернът "Ижмаш" вече ще се управлява от надзорници, решиха магистратите. 

Искът за банкрута на "Ижмаш" бе подаден от компанията "Ижстанко", на която концернът далжи 814 000 рубли.  Процедурата за външен надзор на предприятието бе въведена през август 2011 година.

За миналата година загубите на "Ижмаш" са 2,43 милиарда рубли. Само за година обемът на производството падна с 45,5 процента. Въпреки ръста от 400 процента при производството на спортно и ловно оръжие, компанията отново не успя да излезе на печалба. Към 1 януари т.г. кредиторската задлъжнялост на "Ижмаш" бе в размер на 5,3 милиарда рубли, и набъбна с 19,5 % в сравнение с 2010 година. 

"Ижмаш" бе създаден през 1998 година като наследник на производствения комплекс "Ижевский машзавод". Компанията произвежда повече от 70 вида оръжия. Тя осигурява 90 % от бойното оръжие за Русия, а при производството на снайпери - дори 95%.  Подкрепи Economic.bg