Прокурори влязоха в ДКЕВР и Агенция за приватизация

Причината - недоволството от високите сметки за ток и парно

3620 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Прокурори от Върховната административна прокуратура са започнали проверка на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Причината за влизането на магистратите в двете ведомства е "нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия", става ясно от съобщение на Върховна административна прокуратура.

Проверките ще обхванат законността на актовете и дейността на ДКЕВР като специализиран контролен орган по прилагането на Закона за енергетиката и свързаните с него подзаконови нормативни актове. АПСК ще бъде проверявана за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества (ЕРП).

Прокурорите ще изискат цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

В момента текат проверки от регулаторните органи на трите ЕРП-та заради завишените сметки за електроенергия през декември. Очаква се те да приключат до седмица.

Подкрепи Economic.bg