Пролуки в санкциите на ЕС спасяват VTB Capital и "Южен поток" у нас

Ако въпросът се повдигне на ниво Брюксел, то мерките ще ударят и по клоновете на руските компании в Европа, коментира за Economic.bg Илиян Василев

Мнение

Пролуки в санкциите на ЕС спасяват VTB Capital и
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Клоновете в Европейския съюз (ЕС) на санкционираните руски компании засега не подлежат на прилагането на тези наказателни мерки. Това коментира специално за агенция «Икономика» (Economic.bg) управляващият съдружник в Innovative Energy Solutions и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев.

Той бе запитан дали офисите на компаниите като базирания в Лондон VTB Capital и софийския им офис VTB Capital Sofia попадат под санкциите на ЕС, въведени от 1 август 2014 г. Същото касае и Gazpromexport, която участва в проектната компания „Южен поток България” за изграждане на едноименния мегагазопровод.

„Европейските клонове не са пряко засегнати за операциите, които компаниите-майки извършват, но не могат чрез тях да реализират сделки", обяснява експертът по международна сигурност.

Според него обаче ситуацията може и да се промени кардинално, ако ожесточаването на санкциите продължи. «Това, разбира се, скоро ще се промени, защото няма начин да ограничаваш майката и филиалите да бъдат на друг режим», смята Илияна Василев.

Според думите му «VTB Capital Sofia” има ограничен профил. “И доколкото разбирам, нямат намерение да реализират никакви сделки - по скоро наглеждат това, което вече са направили. Имат и резервна стратегия», коментира още той.

Що се касае до проекта „Южен поток” в България, то наскоро и министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев потвърди, че в пристанище Бургас вече са пристигнали тръби за морския и българския участъци на газопровода. Част от тях са на германската компания Europipe, а санкциите забраняват дфоставка на оборудването за нефтогазовия отрасъл на Русия.

Според Илиян Василев засега това обаче се води сделка в рамките на ЕС. «Санкциите не са водонепроницаеми, и винаги на първо равнище имат пролуки. Една от тях е това, че не се разпространяват върху европейските клонове на руските банки например. Сега това се води сделка между европейска компания на "Газпром", която поръчва на друга еврокомпания Europipe и тя ги доставя на европейско пристанище - не зная как е оформена сделката, но санкциите касаят само внос в Русия”, обяснява той.

Той смята обаче, че ако се повдигне въпросът от медиите и обществото на европейско равнище, то «няма начин при следваща фина настройка да не се покрият и тези случаи» от страна на Еврокомисията (ЕК) и Европейския съвет.

Коментари: 0