Протестиращите обикалят София

По неофициални данни по улиците на Варна са излезли 30 хил. души

3620 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

След непрестанни обиколки между Народното събрание, президентството и Орлов мост, за първи път днес част от протестът в София продължи пред Съдебната палата. След кратък престой там, в който прозвуча българският химн, основният лъч протестиращите се насочи отново към президентството.

Във Варна днес се провежда най-многолюдният протест. По данни на полицията по улиците на града днес са излезли 12 хиляди души, според други обаче в демонстрациите са взели участие над 30 хиляди.

Шествието започна с митинг пред сградата на Община Варна, премина през офисите на електроразпределителното дружество "Енерго-Про" и отново към общината. Сред множеството искания се откроиха вече формулираните от координаторите на шествията: президентът да не разпуска Народното събрание и участие на граждански квоти във всички институции на държавната власт. За пореден път на протеста в морската столица се чуват скандирания срещу управлението на Общината.

В Бургас митингуващите също повториха някои от взетите вчера решения на на инициативния комитет: намаляване високите цени на тока, да не се разпуска Народното събрание и да не се назначава служебен кабинет, в парламента да се гласува възможност за участие в изборите на мажоритарни кандидати и да има експертен кабинет. В шествията днес за кратко бе блокирано движението към и от жп гарата.

Протестни шествия днес се провеждат и в Пловдив, Шумен, Русе, Пазарджик, Добрич, Стара Загора, Сливен, Казанлък и др.

Подкрепи Economic.bg