Протестите в Украйна свалиха гривната до 5-годишен минимум

Властта може сама дестабилизира курса, за да обвини опозицията, казват банкери пред "Коммерсантъ Украина"

Политическата криза става финансова

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинската национална валута гривна (грн) рязко поевтинява заради безредиците, които от три дни насам ескалират в столицата Киев.

Заявлението на Националната банка на Украйна (НБУ) за стабилността на валутния пазар в условията на политическата криза се оказа неефективно, алармира водещият бизнес – всекидневник „Коммерсантъ – Украина“.

Вчера стойността на долара в междубанковата търговия би четиригодишния максимум и надхвърли 8,4 грн. Банкерите се оплакват, че ако НБУ не се намеси, то пазарният натиск върху курса долар / гривна може да се покачи до 8,5.

Ценовият диапазон на сделките според данните на валутния индикатор на „Коммерсантъ“ е бил между 8,39 и 8,41 грн/$. В сравнение с предишната търговска сесия, доларът е поскъпнал с 3,5 украински копийки, а за десетина дни – с цели 11 копийки (над 1,3 американски цента). Според изданието последно цената е достигала максимума си на 5 октомври 2009 г. - тогава е достигал 8,39 - 8,43 грн/$.

Изданието акцентира, че НБУ не продължава да уверява в липса на „реални предпоставки за девалвиране на националната валута“. „Засега тенденцията е към това пазарът да не е в състояние да балансира търсенето и предлагането. Курсът 8,34 - 8,37 грн/$ се появи в резултат на декемврийски събития, когато започнаха да звучат коментари за нестабилността и възможно увеличение на курса на долара. Регулаторът има всички възмжности за поддържане на стабилния курс“, заяви подуправителят на НБУ Алексей Ткаченко.

Украинските банкери са категорични, че ръстът на курса е провокиран от нарасаналото търсене на чуждите валути. „Немалка роля изигра фактът, че спекулативните настроения са налице при някои банки, които оказват натиск върху гривна“, признава главният икономист на отдела по междубанкови операции на Банката „Национален кредит" Владимир Фенюк.

Според топмениджъри на водещите банки напълно е вероятно рязкият скок на курса на долара да бъде използван от страна на властите за допълнителен натиск върху опозицията. „Всичко зависи от Националната банка – дали ще се намесва и ще поддържа курса. Ресурси регулаторът има, стига да има и политическа воля. Но досега не е ясно, какво им е в главата на правителството. Те могат специално да провокират скоковете на курса, за да обвиняват опозицията в това“, казва един от украинските топбанкери, пожелал анонимност.

 

 

 

Коментари: 0