Проверка на разрешително за търсене на газ в Черно море

Съдебни спорове и съмнения в процедура и конкурс за проучване за газ и нефт в Блок „Силистар” в дълбоките води бавят проучването

Бойко Борисов нареди

204 ~ 1 мин. четене

Държавната финансова инспекция ще провери процедурата за предоставяне на разрешително за проучване и търсене на нефт и газ в блок „Силистар” в дълбоките води на Черно море. По време на заседанието на Министерски съвет в сряда, премиерът Бойко Борисов е поискал финансовият министър Симеон Дянков да възложи ревизията и да предостави резултатите от нея на следващото заседание на правителството. Това стана ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на кабинета.

Въпросът за бавещото се повече от година начало на проучванията, заради обжалване на резултатите от  конкурса  на по време на последната среща на членовете на кабинета в сряда. Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от заседанието на Министерския съвет.

Разрешителното за търсене на горивата да се даде на компанията „Ледербел БГ”, в която съсобственик е Красимир Георгиев, реши Министерски съвет преди година.  Георгиев  е управител на консултантската фирма „Фронтиер”  и състудент на бившия енергиен министър Румен Овчаров.  В конкурса се състезаваха също "Проучване и добив на нефт и газ" на "Химимпорт" , американската "Интегрити тауърс" и българската „Овергаз”. Големите международни компании "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко" се оттеглиха от заявения интерес .

 

Подкрепи Economic.bg