Проверка спря пет маршрутки в София

Инспектори са проверили 88 маршрутки и 375 таксита

512 ~ 1 мин. четене

Пет маршрутки са спрени от движение при специализирана проверка, разпоредена от транспортният министър Ивайло Московски, съобщиха от министерството. Акцията се проведе на територията на София, като инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” проверяваха и таксиметрови автомобили и автошколи.

Петте маршрутки са спрени заради липсващи болтове на колелата, неизправност в механизма за закрепване на страничната врата и отстраняване на седалки, без да има разрешение за това. Инспекторите са проверили 88 маршрутки и са съставили 15 акта за неиздаване на билети.

При акцията са проверени 374 таксита. Установен е едни шофьор, управлавал автомобила без книжка. Друг таксиметров водач е санкциониран за неспазване на междуседмичната почивка. Проверяващите са съставили общо 41 акта на таксита за различни нарушения, като липса на прономерован кочан с фактури, изчакване на клиенти на спирки на градски транспорт, неспазване на времето за управление и почивка от водачите, непълното и точно оформяне на необходимите документи и други.

Проверени са и 32 учебни автомобила и 11 автошколи. Съставени са 3 акта за фиктивно обучение на курсисти, което е тежко нарушение, наказващо се с глоби от 500 до 5 000 лева.

В акцията взеха участие 32 инспектори от 8 града. Подобни проверки ще бъдат извършвани периодично в цялата страна, предупреждават от транспортното министерство.

Подкрепи Economic.bg