Проверяват 500 фирми за неплатени заплати

6140 ~ 1 мин. четене

Над 500 фирми се проверяват в момента за забавени заплати и осигуровки, обяви пред бТВ социалният министър Тотю Младенов. Той се намира в Кърджали, където опитва да реши кризата в Оловно-цинковия комбинат.

\"За последните две години Инспекцията по труда се е намесила при 3100 предприятия и е съдействала за изплащането на забавени възнаграждения в размер на 165 милиона лева. Систематично проверяваме рискови предприятия веднага щом получим сигнал. При над 25 000 души установихме, че имат 4-часов трудов договор, а работят повече и това бе коригирано. Но искам да отбележа, че има и много свестни предприятия, които инвестират и плащат навреме на работниците си\", заяви Младенов.

Министърът обяви, че в момента се работи със синдикатите, които попълват заедно с металурзите в ОЦК заявления за издаване на изпълнителен лист, за да бъдат запорирани сметките и имотите на дружеството. \"Имахме срещи с прокуратурата за нарушение по линия на Наказателния кодекс, тъй като се дължат пари на ВИК, общината, язовири и каскади. Когато някой не плаща на доставчици, трябва да го обяви в съда. Не го е направил и ще му се търси отговорност. Освен това полицията вече работи по няколко версии, имам съмнения, че предприятието се води към умишлен фалит\", допълни Младенов.

Той помоли работниците да не блокират пътя за Хасково, преди да пристигне премиерът Бойко Борисов. \"Все пак имаме доста работа за вършене. Призовавам хората да бъдат малко по-спокойни днес. Що се отнася до г-н Захариев, не може да държи хората като заложници и да разиграва цялата държава\".

Подкрепи Economic.bg