Първанов: България има нужда от ново управление

След като няма мощния Съветски съюз, трябва друга политика, казва лидерът на АБВ

Мнение

Автор: Economic.bg

България има нужда от ново управление, което трябва да има подкрепата на широка коалиция. Такава позиция изказа днес лидерът на АБВ и бивш президент (2002 - 2012 г.) Георги Първанов.

Първанов е категоричен, че ако АБВ получи доверие, няма да се коалира с ДПС, както и че АТАКА „не би била здравословен фактор в управлението“. Той обясни, че ако АБВ има възможност да влияе за формирането на една бъдеща коалиция, то движиението би поставило „сериозни условия, главното от които е да бъде подписано солидно, детайлно коалиционно споразумение“.

„Аз съм човек максималист, ние имаме висока степен на готовност за предсрочни избори, но ние добре знаем, че тази кампания, която направихме, показа и къде са и слабите ни места в организационен план, показа, че има потенциал за разширяването на коалицията, и сега има 4-5 партии, които чакат на вратата и ни подкрепят морално, политически”, посочи още Георги Първанов.

Той е категоричен, че АБВ залага на „кадърни хора, доказани професионалисти, с управленски опит“. Той обясни, че са необременени и конкретно председателят не разчита на никой да го крепи на партиен пост, както е в други партии: „Където зависимостта е взаимна – на конгреса местния лидер гласува за общопартийния лидер, после партийния лидер му го връща като го крепи, а в АБВ няма подобни неща“.

Георги Първанов допълни, че решението за предсрочните избори зависи от мнозинството в самия парламент. „А въпросът е каква би била цената, която ще плати българския народ, каква би била цената за състоянието на българската държавност, тъй като в момента функционират институции, които са разядени отвътре, неработещи, неефективни и в тежко противоборство помежду си“, смята той.

„Ние имаме пет приоритета, които останаха встрани от дебата – никой не говори за демографска криза, изключително тежък проблем, който стои катастрофално за нацията. Никой не говори за преструктурирането на българската икономика, говори се за реиндустриализация, само че тя не бива да се разбира като реанимация, видяхме какво стана с опита да се съживи „Кремиковци” и „Химко”, каза още Георги Първанов.

България според него се нуждае в условията на криза от преструктуриране на българската икономика и промяна на модела на функционирането й. „Ако искаме да сме европейци”, поясни експрезидентът. Според него страната е наследила един модел, който „за времето си е бил добър“. „Но тъй като сега го няма мощния Съветски съюз, ще трябва да се разчита на друг тип политика и трябва да се инвестира в нови технологии“, обобщи позицията си Георги Първанов.  

Коментари: 0