Първи седмичен спад на американските акции

Неразбирателството между Демократи и Републиканци по темата с новия бюджет буди притеснения у икономистите

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американските акции регистрираха първия седмичен спад за последния месец. Индексите отвъд океана реагираха негативно на политическите сблъсъци по темата за новия бюджет. Икономистите очакват неразбирателството между Демократите и Републиканците по темата с новия държавен бюджет да доведе до забавяне на икономическото възстановяване, а някои дори не изключват вариант правителството да изпадне в състояние на неплатежоспособност.

Широкият индекс S&P 500 завърши вчерашната сесия при 1 691.75 пункта, което е дневен спад от 0.41%. За една седмица измерителят се раздели с 0.6% от стойността си. Индустриалният Dow Jones падна с 0.5% на дневна и 0.9% на седмична база до 15 258.24 пункта. Високотехнологичният Nasdaq също затвори вчерашната сесия с дневен спад, но на седмична база индексът регистрира ръст от 0.4% до 3781.59 пункта.

"Всички погледи са насочени към Вашингтон в този момент", коментира за Bloomberg Джим Ръсел, главен стратег по ценните книжа в Bank Wealth Management. "Това, което се случва там, все повече ще увеличава негативното влияние върху потребителското доверие, бизнес доверието, и следователно това ще забави икономиката", смята той.

Днес и утре ще се водят усилени преговори по държавния бюджет, изготвен от администрацията на президента Барак Обама. Вчера Сенатът, който е доминиран от представители на Републиканската партия, върна Закона за бюджета на САЩ в Камарата на представителите, където трябва да бъде преработен. Решението лишава от финансиране здравната реформа, която е един от акцентите в политическата програма на президента Барак Обама. Отпада и възможността за вдигане на тавана на дълга, което е жизнено важно за възможността на САЩ да рефинансират своя дълг.
Подкрепи Economic.bg