Законови промени вдигат двойно данъка за старите коли

Близо 1 млн. автомобила, произведени преди 2000 г., няма да могат да се възползват от сега действащите данъчни облекчения

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Собствениците на близо 1 млн. автомобила може да плащат двойно по-висок данък, ако подготвяните промени в Закона за местните данъци и такси бъдат приети в Парламента, предаде Нова телевизия. Според кметове на големи градове се подготвя промяна в методологията, по която се определят данъчните преференции за екологичност на колите.

В момента 50% отстъпка от данъка получават автомобилите, произведени след 1998 г. и снабдени с катализатор за намаляване на вредните емисии. От данните на МВР става ясно, че в момента тези условия покриват 3 300 000 коли.

Проектът обаче предвиждал процентът на отстъпката да бъде различен, в зависимост от годините на автомобила, въпреки че има катализатор. С 50% ще се намаля данъкът само на автомобилите на 3-4 години, а за тези със сертификати Евро 3 и Евро 4, произведени между 2000 г. и 2009 г., намалението ще бъде 30%. Автомобилите произведени преди 2000 г. няма да се възползват от данъчното облекчение и реално техният данък ще се вдигне двойно. Отново по данни на МВР това ще засегне около 1 млн. автомобила.

Много от кметовете са против промяната и готвят протестна позиция, която да представят пред финансовото министерство. Някои отбелязват, че много малка част от населението може да закупи нови автомобили и се питат дали няма да бъде наказано по-неплатежоспособното население с по-висок данък. От финансовото министерство отказаха коментар с мотива, че проектозаконът не е внесен за гласуване в Министерския съвет, въпреки че е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството.

Подкрепи Economic.bg