Пускат лифтовете на Витоша от август

Съоръженията в Симеоново и Драгалевци ще работят само през почивните и празничните дни

6404 ~ 1 мин. четене

Лифтовете на Витоша ще работят от 1 август. Това заяви адвокат Петър Петров от ръководството на „Витоша ски”, собственик на съоръженията.

В почивните и празничните дни ще работят кабинковата въжена линия от Симеоново до хижа „Алеко” и седалковият лифт от Драгалевци до Голи връх. Няма да работи Романският лифт.

До пускането на лифтовете се стигна след като столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе среща със собственика на земята Агенцията по горите и на съоръженията „Витошка ски”.

„Тези съоръжения са законно построени и са с право на строеж, иначе не ние щяхме да сме собственици, а държавата”, обясни Петров, като подчерта, че те не са концесионери, а собственици.

Съоръженията са преминали технически преглед и са безопасни, обясниха от фирмата-собственик.

По думите на Петров новият ски-сезон е под въпрос, тъй като след влизане в сила на промените в Закона за горите на Витоша няма ски-писти. Той обясни, че за да има писти, е необходимо те да бъдат обособени и терените да бъдат извадени от горския фонд.

„Ако пистите на Витоша бъдат обособени, ние сме готови да участваме в търгове за тяхното наемане”, каза Петров.

Той настоя законът да важи за всички, като посочи, че в природния парк са изгардени 3 влека без никакви документи. По думите му това са две съоръжения в местността „Офелиите” и едно във „Ветровала”.

„Без търг и конкурс някои ски-училища изградиха сгради, за които има заповеди за премахване, но никой не ги е махнал”, каза още Петров.

Подкрепи Economic.bg