Путин призова ЕС да спре с натиска за Украйна

Сделката за свободна търговия между страната и ЕС е "сериозна заплаха" за Русия, смята президентът

3596 ~ 2 мин. четене

Руският президент призова европейските лидери да сложат край на критиките си във връзка с решението на Украйна да забави пакта с ЕС, след като хиляди се събраха в Киев в пореден ден на протести, предадоха световните агенции.

Владимир Путин заяви, че споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Украйна, което бе скандално забавено миналата седмица, е щяло да бъде "сериозна заплаха" за руската икономика. Също във вторник, Киев призна, че Москва ги е помолила да отложат подписването на пакта, докато президентът Янукович заяви, че ще помисли за подписване при нови условия.

ЕС обвини Русия в оказване на натиск над по-малкия си съсед да не подписва споразумението на срещата на върха във Вилнюс през тази седмица. "Мога ли да помоля нашите приятели в Брюксел, лични мои добри приятели в Европейската комисия, да се въздържат от остри думи", каза Путин по време на посещението си в Италия.

"Трябва ли да се задушим цели сектори от икономиката ни, за да им се харесаме? " Във вторник Янукович заяви, че правителството иска по-добри условия за сделката на ЕС. "Веднага след като се достигне ниво, което е удобно за нас, което отговаря на нашите интереси, когато сме съгласни при нормални условия, тогава ще говорим заподписване", заяви Янукович в телевизионно интервю.

Той подчерта, че Украйна не е длъжна да прави прибързани външнополитически стъпки. "Не сме длъжни да тичаме накъдето и да било, за да не си разбием главата", каза Янукович. Той заяви, че Киев не е променил курса си. "Искаме единствено да се съобразяват с нашите интереси", каза президентът.

Подкрепи Economic.bg