RWE още 2009 г. казала, че „Белене“ струва 10 млрд. евро

Делян Добрев е твърдо убеден, че проектът е трябвало да бъде прекратен на 8 декември 2008 г.

Снимка: БГНЕС

168 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Германският енергиен гигант RWE AG, който беше избран за стратегически инвеститор при изграждането на втората атомна електроцентрала у нас, още на 13 юли 2009 г. е казал, че АЕЦ "Белене" ще струва над 10 млрд. евро. България е трябвало да осигури 5.4 млрд. евро за своя дял от 51%, което означава, че централата според RWE е струвала 10.59 млрд. евро. Това изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, като се позова на писмо от германския енергиен гигант до Националната електрическа компания ЕАД (НЕК).

Добрев представи няколко писма на медиите, които са кореспонденция между RWE и НЕК в периода 8 декември 2008 г. и 27 октомври 2009 г. "В писмото си от 13 юли 2009 г. RWE искаше да знае откъде ние ще осигурим частта от 5.4 млрд. евро.", поясни Делян Добрев. Във въпросния документ германската компания дава ултиматум на България до 2 месеца след получаване на писмото да каже дали има пари, или RWE се оттегля от проекта. Делян Добрев припомни, че писмото е изпратено преди първото заседание на избраното през 2009 г. ново Народно събрание и две седмици преди да се сформира кабинетът "Борисов".

Икономическият министър показа и писмо от 24 март 2009 г. - тогава на власт е правителството на Тройната коалиция оглавявано от Сергей Станишев. В него RWE пише, че "НЕК все още не е демонстрирала по какъв начин ще осигури финансиране за своя дял в проекта в размер на приблизително 5 млрд. евро". "Всички знаят, че проектът не струва 4-5-6 млрд. евро, а ще е над 10 млрд. евро. Това са социалните плащания - пенсии, майчински... за три години", поясни Делян Добрев.

След като България не успява да даде гаранция, че ще осигури необходимите 5.4 млрд. евро, от писмо на RWE до НЕК от 27 октомври 2009 г. става ясно, че германският инвеститор се оттегля от проекта. По думите на Делян Добрев в писмото си те казват, че се оттеглят от проекта, тъй като не успяват да постигнат съгласие по плащанията за оборудването и заради неяснотата около финансирането. "Те хвалят правителството и премиера Бойко Борисов за усилията да продължим "Белене". Ние не сме ги изгонили, както твърди Сергей Станишев", категоричен е икономическият министър.

Делян Добрев е убеден, че проектът е трябвало да бъде прекратен още на 8 декември 2008 г., когато RWE праща писмо до тогавашния изпълнителен директно на НЕК Любомир Велков и до Петър Димитров, който е министър на икономиката и енергетиката по това време. В това писмо RWE отказва да плаща повече пари по споразумение №5, докато не се уточнят детайлите по изграждане на централата. Въпросното споразумение №5 е за поръчване на оборудването с дълъг срок на експлоатация - реактора и парогенератора за централата. "Още тогата Любомир Велков предупреждава Петър Димитров, че НЕК не може да плаща сама. RWE категорично отказва да плаща за оборудването, докато няма ясни параметри и подписан договор", коментира Делян Добрев.

Документите бяха предоставени сега, защото днес юристите в министерството са казали, че те не са секретни, стана ясно още от думите на Добрев. Тези документи е можело да бъдат предоставени още в края на 2011 г. По думите на Делян Добрев липсват клаузите от договори, които дават възможност на RWE да се откаже по проекта по всяко време без предизвестие.

Подкрепи Economic.bg