Работниците във ВМЗ получават по 330 лв. за Коледа (обновена)

Стачката продължава и утре

Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Атанас Христов

Новината за превеждането на общо 1 млн. лева по сметките на работниците във ВМЗ-Сопот не успя да отмени протеста във военния завод.

От Стачния комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ при "ВМЗ" ЕАД, обявиха, че всички работници и служители от "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, стачкуващи и на двете площадки - в Сопот и Иганово, са категорични, че стачката продължава, докато техните искания не бъдат изпълнени.

Този 1 млн. лв. като се раздели на 3100 работещи означава, че те ще получат средно по 330 лв. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за Economymagazine.bg, по повод информацията от днес, че премиерът Бойко Борисов е наредил "Кинтекс" да преведе на предприятието 1 млн. лв., от които ще се плати една заплата и един аванс на служителите. Димитров уточни, че това е брутната сума, което значи, че след удръжките средната сума ще намалее значително.

"Това е средното ниво - не всички ще вземат толкова. Зависи от заплатите им и различните нива на удръжки", каза Димитров. Той уточни, че сега ще бъдат преведени оставащите пари от заплатата за септември и аванса за октомври. "Останалите дължими заплати ще бъдат дадени след нова година. На срещата стана ясно, че за момента това е максимума, който може да се осигури", допълни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров каза още, че днес следобед ще има заседание на стачния комитет. "Вероятно стачката временно ще спре, но ще остане в стачна готовност", добави той.

След заседанието обаче стана ясно, че протестът ще продължи със сигурност и през утрешния ден.

Днес премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев се срещнаха с мениджмънта на ВМЗ и на "Кинтекс" в Министерски съвет. След тази среща стана ясно, че лично премиерът е наредил "Кинтекс" да уреди две плащания към ВМЗ-Сопот, от където ще дойдат и парите за служителите.

Първият трансфер ще е на стойност 500 хил. лв. и ще бъде извършен днес. Утре парите трябва да са по сметките на работниците. Вторият трансфер на още 500 хил. лв. ще е в четвъртък и хората ще могат да получат парите си на следващия ден.

"Хората ще получат по своите сметки в петък, така че преди празниците работниците във ВМЗ - Сопот ще получат голяма част от своите пари", каза Добрев.

След днешната среща на Добрев и Борисов с мениджмънта на ВМЗ и на "Кинтекс" в Министерски съвет стана ясно, че кандидатът за приватизация на ВМЗ - Сопот ще подаде оферта в най-кратките възможни срокове. Добрев посочи, че целта е приватизацията да се ускори и след като новият купувач да сключи приватизационна сделка, да поеме задълженията към работниците.

На 30 ноември Агенцията по приватизация не успя да приключи процедурата, припомни Добрев, като подчерта, че вината не е на Агенцията по приватизация, а това, че от "Емко" са поискали удължаване на срока за подаване на офертата. "Това предизвика събитията от последната една седмица. Надяваме се, че с днешните действия ситуацията е разрешена", обясни министърът.

Коментари: 0