Радостта на пазарите бе твърде кратка

Според Голдмън Сакс предоставената помощ за Испания е само 13% от общата сума на дълга

Радостта от спасителният план за испанските банки се оказа доста кратка за финансовите пазари и те отново подкараха старата песен на нов глас. Европейските индекси се оцветиха отново в червено, единната валута пое по познатият вече път надолу, петролът и златото също потънаха. Инвеститорите остават скептично настроени дали обещаната от Европейския съюз (ЕС) помощ на стойност 100 млдр. евро, ще бъде достатъчна за дълбоко затъналите испански банки.

Според Голдмън Сакс предоставената помощ за Испания е само 13% от общата сума на дълга. Въпреки че страната изглежда ще успее да спаси банковият си сектор, то тя се превръща в най-голямата европейска икономика, поискала международна подкрепа. Според Independent, успокоението няма да бъде за дълго, тъй като анализаторите се питат дали средствата са достатъчни за разрешаването на проблемите на Испания. Според други световни медии, Гърция, Ирландия и Португалия може да поискат предоговаряне на спасителните си пакети заради липсата на тежки условия за Испания, каквито бяха наложени на техните собствени страни.

Според Джей Пи Морган Чейз банк, размерът на дълга на Испания спрямо БВП ще нарасне до 90%, ако усвои помощта от 100 млрд. евро. Застраховките срещу фалит на държавен дълг на Испания се покачиха с 5 пункта до 592, а лихвата на 10-годишните облигации на страната нарасна до 6.43%.

Въпреки спасителният план, рейтинговата агенция Fitch намали кредитните рейтинги на двете най-големи местни банки Banco Santander и BBVA, предаде Ройтерс. Рейтингите бяха понижени от A до BBB+ с негативна перспектива предвид намалението на рейтинга на Испания. Засегнатите банки притежават голямо портфолио от държавни облигации и са силно зависими от макроикономическите рискове, аргументира се Fitch.

Инвеститорите започнаха да гледат и с все по-голямо недоверие към Италия и да си задават въпроса дали Апенините ще са следващите, които ще се обърнат към Европа за спасителен заем. "Италия направи и продължава да прави, каквото е необходимо през последните месеци, за да се спаси", заяви министърът на икономическото развитие Корадо Пасера по повод сделката за европейското спасяване на испанския банков сектор.

Италианската икономика се е свила според очакванията през първото тримесечие с 0.8% спрямо предходното тримесечие, по данни на националният статистически институт Istat. Брутният вътрешен продукт на Италия вече е отбелязал свиване през три последователни тримесечия, като е намалял с 0.7% през последните три месеца на 2011 г. и с 0.2% през предходното тримесечие. На годишна база той е отчел спад с 1.4%, което е повече от очакванията за свиване до 1.3%. Така, след спасителният план за Испания, погледите на пазарите ще се насочат към следващата вероятна жертва на дълговата криза - Италия.

Петролът с ново 7-месечно дъно

Петролът не само върна натрупаната преднина от азиатската сесия, но и отчете нова най-ниска стойност от ноември миналата година. Това е един от най-големите спадове на черното златото на дневна база за тази година. Фючърсите на американския петрол загубиха близо 5 долара от стойността си, като затвориха на нива от 81.30/40 долара за барел. Тази сутрин те се търгуват на цена от 81.70/80 долара, а тези на сорта Брент се разменят към 97.60/70 долара.

Златото също отчете спад за деня, с около 17 долара за унция, като затвори на цена от 1589/90 долара, където се тъгува и в ранните часове на днешният ден.

Коментари: 0