Рахой: Испания няма нужда от помощ

Премиерът на Испания смята, че към този момент не е необходимо ЕЦБ да се намесва на вторичния пазар на ДЦК

Засега Испания няма нужда Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува нейни Държавни ценни книжа (ДЦК) на вторичния пазар. Това каза премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от Reuters. Той обаче не отхвърли възможността да се стигне до това в бъдеще.

Рахой бе подложен на натиск от партньорите на страната в еврозоната и от Международния валутен фонд да потърси спасителна помощ, но до момента устоява, подпомогнат и от смекчаването на дълговата криза в еврозоната.

"Не смятаме да искаме от Европейската централна банка да се намеси и да изкупува облигации на вторичния пазар", каза Рахой не пресконференция в Мадрид. "Но не можем да отхвърлим подобна възможност в бъдеще", добави той.

Испанският премиер може да си позволи да отлага спасяването, тъй като обещанието на ЕЦБ да се намеси на пазара и да подкрепи стойността на държавните облигации на страната през последните няколко месеца понижи разходите й за заемане на средства от пазарите.

Тактиката му на отлагане обаче е рискована в период, когато испанската икономика се свива рязко, а безработицата надхвърля 25%, твърдят от Ройтерс.

Някои пазарни наблюдатели смятат, че испанските финанси могат да попаднат в спирала на хаос, ако на страната се наложи да потърси спасителна помощ след евентуално внезапно влошаване на ситуацията на облигационните пазари.

Рисковата премия в доходността, която притежателите на облигации изискват, за да купуват базовите 10-годишни испански облигации, е с около 400 базисни пункта над тази за германските, макар да остава далеч под исканите от тях 600 базисни пункта през юли.

Рахой предупреди също испанците, че ги очаква трудна година, особено през първата ? половина, но обяви, че се надява нещата да се подобрят през втората.

Коментари: 0