Разделят сметките за топла вода и парно в София

Предвижда се „Топлофикация“ да изготви програма за монтаж на уреди, осигуряващи разделяне на измерването на отоплението на имота и битово горещата вода

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Сметките за парно и топла вода на столичните абонати ще бъдат разделени. Това обяви Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) и председател на работната група за „Топлофикация – София“, цитиран от „Фокус“.

Зарков обясни, че СОС предвижда „Топлофикация“ да изготви програма за монтаж на уреди, осигуряващи разделяне на измерването на отоплението на имота и битово горещата вода. По думите му, на този етап единствено при сградите с хоризонтална сградна инсталация е възможно да се търси решение за индивидуални договори.

„При тях абонатът би следвало да заплаща по договор за енергията за отопление на имота, измерена по топломера на имота и дела за сградна инсталация и по още един договор абонатът ще заплаща енергията за топла вода – по разликата в енергията, измерена в търговския топломер и топломера, монтиран на подгревателя за отопление, тъй като инсталацията за гореща вода е вертикална“, посочи Зарков.

При сградите с вертикална сградна инсталация експертите не дават техническо решение за индивидуално измерване на топлинната енергия.

Подкрепи Economic.bg