Разглеждат членството ни в Шенген март 2013 г.

Отлагането на решението, не означава, че то ще бъде положително, смятат експерти

Кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство ще бъдат разгледани през март 2013 г. заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си. Това съобщава АФП, като цитира дипломатически източници от Брюксел.

Въпросът трябваше да бъде обсъден на предстояща среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург този месец, но "времето още не е дошло да се взимат решения", твърди източник на агенцията, съобщава бТВ.

Въпросът за присъединяването на двете страни "ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение”, уточнява още неназования европейски дипломат. Председателството на ЕС за първите шест месеца от 2013 г. се поема от Ирландия.

Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, коментира източникът на АФП. Критиките са свързани предимно с политическото положение в Румъния, като има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството на Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава.

Европейската комисия трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може също да се окаже решаващ, коментира още АФП.

Коментари: 0