Реформаторите искат от президента да сезира КС по казуса Пеевски

Обединението не може да сезира КС само, затова се обръща към всички, които имат това право

76 ~ 1 мин. четене

Реформаторският блок внесе предложение при президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд (КС) с искане да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски на депутатски пост. Според реформаторите, парламентът няма правомощия да отмени свое решение , с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и с посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата, какъвто е бил случаят с Пеевски. Тъй като не е налице прекратяване на мандата на Пеевски като председател на ДАНС, към настоящият момент той продължавал да бъде в несъвместимост, съобщи bTV.

КС не може да бъде сезиран с въпрос, по който вече се е произнасял, но Реформаторският блок подготвя питане на ново основание. Юристите на обединението се позовават на чл.48, т. 8 от Конституцията, според който Народното събрание избира и освобождава ръководителите на Българската народна банка и на други институции (в случая ДАНС), определени със закон.

Искането на Реформаторския блок дойде няколко дни след като Конституционният съд излезе с решение по казуса, след като бе сезиран от ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg