Рехабилитирани са навигационните съоръжения в пристанище Варна

ДП "Пристанищна инфраструктура" ще инвестира 11 млн. лв. в региона

Рехабилитирани са навигационните съоръжения в пристанище Варна

Снимка: Стоян Йотов

4457 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Приключила е рехабилитацията на навигационните съоръжения в акваторията на пристанище Варна, обяви Румен Арабаджиев, директор ТП „Пристанище Варна” в Държавно предприятие  „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) в интервю пред вестник „Строителство Градът”.

„Девет морски и осемдесет и седем канални буя са основно ремонтирани, бреговите фарове, са оборудвани с нови модули и оптика. Целта е да бъде осигурена пълната навигационна безопасност и проводки по двата плавателни канала 1 и 2, акваторията във Варненското и Белославското езеро“, допълва той.

Предстои и удълбочаване на подходните канали 1 и 2 във варненското пристанище. Тази дейност гарантира безопасния достъп на кораби до терминалите на Варна-запад и Фериботния комплекс. Трасето на канала се пресича от множество комуникационни връзки – водопровод, електрозахранване, телефонизация на населените места на брега на Варненското и Белославското езеро и кварталите „Аспарухово” и „Галата”, затова е направено цялостно обследване на дъното. Драгиране на тези канали не е правено в последните пет години. Планираната инвестиция е в размер на 3 млн. лева. Драгажните работи ще се извършват в условията на непрекъсната експлоатация на каналите и пристанищата, и затова изпълнителят ще трябва да работи в много добра координация, както с възложителя и пристанищните оператори, така и със съответната дирекция на ИА „Морска администрация” - „Басейнова дирекция за Черноморски район”.

Предстои да започнат ремонтни дейности на вълнолома Варна. Извършени са обследвания и през тази година компанията планира инвестиция в размер на 1,2 млн. лв.

През тази година ще започне и подводното обследване на кейовите стени на Варна-изток, Варна-запад и Фериботния комплекс.  Подобно обследване на състоянието на пристанищната инфраструктура досега не е правено, а това е важна предпоставка за ефективното планиране на ресурсите за следващи периоди.

В интервюто, директорът на Териториалното поделение на ДППИ във Варна  споделя, че предстои закупуването на многолъчев ехолот, който ще бъде монтиран на катер, собственост на дружеството. Едно от основните задължения на държавното предприятие е извършването на промери и изготвянето на промерните карти на всички пристанища за обществен транспорт от национално и регионално значение. До момента се работи с апаратура, която е морално остаряла и новият ехолот ще даде възможност с пълна точност да бъдат определяни дълбочините в акваторията на пристанищата и  плавателните канали.

Над 11 млн. лв. е общата стойност на планираните инвестиции за 2014 година в 15-те пристанищни терминали от района на действие на териториално поделение Варна на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Коментари: 0