Реколтата от рапица е отново пред провал

Според производители в Добричко причината е сушата и липсата на запаси от влага

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Реколтата от рапица е провалена за втора поредна година. За това аларaмираха зърнопроизводители от Добричко, пише "Стандарт". Основна причина за това е сушата. На места липсата на влага в почвата достига 3 метра дълбочина. Специалисти обясниха, че в момента само в Лудогорието културата се развива нормално и ще може да презимува.

Заради тежката зима в региона миналата година, полетата с рапица бяха съсипани и това е накарало производителите тази есен да засеят с маслодайната култура 4 пъти по-малко площи. Справката на земеделската дирекция показва, че в областта са засети едва 82 390 дка, докато през м.г. площите са били 338 000 дка.

Липсата на валежи и запаси от влага в почвата поставят пред изпитание и развитието на пшеницата, казват агроспециалисти. Те допълват, че все още развитието е в рамките на нормата, но всичко зависи от времето. Ако не паднат достатъчно валежи, ще се забави развитието на посевите, категорични са производителите. Тази есен с пшеница в Добричка област са засети 1 173 540 дка, докато през миналата година площите, засети със зърно са били 1 114 000 дка.

По-малко е и засятият ечемик в Добричко, показва още справката на ОД "Земеделие". Площите, заети с тази култура, са 47 785 дка, докато през миналата година са били 63 хил. дка.

Очаква се да започне раздаването на рентите, като нивата им няма да са по-високи от миналата година заради увеличените разходи за есенна сеитба, въпреки високите цени на зърното в началото на изкупната кампания. Масово зърнопроизводителите споделят, че сеитбата е била придружена с многократно повече ремонти на техниката заради липсата на влага в дълбочина. Средно в региона се очаква рента от порядъка на 60-80 лв. на декар. В момента няма търговия със зърно, добавят производителите.

Коментари: 0