Рекорден май за Летище София

Годишното увеличение през май е 1.8% като цифрата е най-голямата за 2013 г.

192 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Общият брой на обслужените от Летище София пътници през май е достигнал 316 975 души, показват данните на летището. Статистиката за последните шест години е категорична, че това е най-големият брой пристигащи и заминаващи пасажери, използвали услугите на софийския аеропорт.

Рекорден е и ръстът на обслужените пасажери, сравнен с предходната година. Годишното увеличение през май е 1.8% като цифрата е най-голямата за 2013 г. През април имаше спад от близо 5%, а предходните три месеца увеличението беше символично.

Най-тежката година за Летище София беше 2009 г., когато беше отчетен спад при обслужените пътници от 6% спрямо 2008 г. Оттогава досега всяка година пристигащите и заминаващите пътници се увеличават. Най-голям ръст беше отчетен през 2010 г. - 11%. Големият процент обаче се дължеше на изключително ниската база от 2009 г., когато общият брой на обслужените пътници падна до 269 500 души.

Данните на Летище София за май 2013 г. показват още, че пътувалите по международни редовни линии са с 3% повече в сравнение със същия месец на изминалата година.

Общият обем на товарните и пощенски пратки за изминалия месец на 2013 г. е 1 440 т, с което се запазва нивото от миналогодишния период.

През това лято ще бъдат възстановени две от директните линии от Летище София, които бяха закрити преди време поради фалит на авиокомпании. До Будапеща от края на юни четири пъти седмично ще лети авиокомпания "България Ер", а до Киев - три пъти седмично Wizz Air.

За първи път на българския пазар ще стъпи испанската нискотарифна авиокомпания Vueling с редовни полети от Барселона до София.

Коментари: 0