10-те най-конкурентни града в света

Business Insider ни представя класация на най-конкурентните градове в света, които са оценени по показатели като икономически растеж, човешки капитал, финансова стабилност и институционална ефективност

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Повече от половината от световното население живее в градовете според  нов доклад на Citi and the Economist Intelligence Unit. На тях се падат 80% от БВП. Експерти смятат, че в следващите 30 години почти целия растеж се очаква да дойде от градовете. По-големите градове в Европа и Северна Америка ще продължат да бъдат най-конкурентноспособни в света до 2025 г., смятат експертите. Те предвиждат, че големи градове в развиващи се пазари като Бразилия, Индия и т.н., ще повишат конкурентноспособността си.

10. Торонто

Торонто е единственият канадски град, който влиза в топ 20. Общата оценка по различните показатели на града е 64.7 точки.

9. Чикаго

Експертите очакват икономиката на Чикаго да нараства средно с 3% годишно. Градът е класиран над всички останали градове в САЩ по отношение на способността си да се справи с предизвикателствата на околната среда. Общата оценка за града е 65.6 точки.

8. Стокхолм

Стокхолм е един от най-чистите градове в света и 95% от населението на града живее на по-малко от 1000 метра от зелени площи. Оценката по показатели на града е 65.7 точки.

7. Париж

Париж е домът на 33 от най-големите световни компании, което го прави икономически и финансово стабилен. Общата оценка по показатели е 67 точки.

6. Сидни

Градът наскоро стартира инициатива с цел да помогне на 200 местни фирми, сред които ресторанти и хотели, които да изпълнят зелени енергийни проекти и по този начин да спестят пари на града. Оценката по показатели е 67.3 точки.

5. Токио

Благодарение на голямата си финансова система и отличната физическа инфраструктура, Токио достигна 5-та позиция в класацията. В доклада също така се предвижда благоприятна възможност, Токио да се справи с бъдещи природни бедствия. Общата оценка на експертите на база различните показатели е 68 точки.

4. Хонконг

Хонконг отбеляза висок резултат в изследването, благодарение на своята добре управлявана гъсто населена зона на южния бряг на Китай, което я прави основен икономически център. Оценката на града е 68 точки.

3. Сингапур

Градът е образец за ефективност. Неговото движение, бюрокрация, безопасност и хигиена помага на нарастващата метрополия да достигне 3-то място. Градът е оценен със 71.2 точки.

2. Лондон

Въпреки, че е високо развит град, Лондон продължава да расте. В доклада се очаква населението му да нарасне от 8.6 млн. до 14.4 млн. през 2025 г. Оценката на вторият по конкурентноспособност град е 73.1 точки.

1. Ню Йорк

Ню Йорк е най-конкурентния град в света, който привлича милиони хора от САЩ и от целия свят. Статутът му на финансов капитал в света и неговата икономическа мощ помогна на Ню Йорк за челното място в класацията. Градът събира цели 75.7 точки по броя показатели в доклада.
Подкрепи Economic.bg