Рекорден спад на пазара на компютри

През третото тримесечие са продадени общо 81.6 персонални компютри, което е годишен спад от 7.6%

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пазарът на персонални компютри (PC) се е свил със 7.6% през третото тримесечие, показват данните на анализаторската компания IDC. Цифрата е по-добра от очаквания 9.5% спад, но въпреки това е рекордна за този пазар. За периода юли-септември са продадени 81.6 персонални компютри в глобален мащаб, докато година по-рано са били доставени 88.3 млн. броя.

От IDC изтъкват, че пазарът през третото тримесечие е бил движен основно от корпоративните клиенти. Още в края на второто тримесечие беше направена прогноза, че бизнесът ще се активизира през септември, тъй като прекалено дълго е отлагал обновяването на техническото си оборудване. Статистиката показва, че системите с последното поколение операционна система на Microsoft - Windows 8.1, са доминирали на пазара.

Най-много персонални компютри продължава да продава китайският производител Lenovo - 14.136 млн. броя за три месеца, с което вече държи 17.3% от пазара. Плътно след него е американската компания HP с 13.992 млн. продадени устройства и 17.1% пазарен дял. В челната тройка влиза и Dell с 9.519 млн. реализирани продажби и 11.7% пазарен дял. И трите компании отчитат лек ръст при продажбите, показват данните на IDC.

"Резултатите през третото тримесечие бяха много близо до очакваните, които за съжаление не показват подобряване на PC пазара или потенциален ръст в краткосрочен план", коментира Лорън Ловърд, вицепрезидент на IDC. "Дали заради продължаващата икономическа слабост, или заради ограничаване на технологичните инвестиции, купувачите продължават да проучват възможностите и да бавят покупката на персонални компютри", добавя той.

Подкрепи Economic.bg