Ремонтират наесен Централна гара

30 милиона лева са заделени за проекта, ще има нова система за видеонаблюдение и връзка с метрото

От октомври стартира ремонът на Централна гара-София. До тогава трябва да има сключен договор, процедурата вече е стартирана и до месец и половина по нея ще се произнесе транспортното министърство.

Това каза Стилиян Кротнев, директор "Стратегически и инфраструктурни проекти" в Национална компания "Железопътна инфраструктура" пред ТВ7.

Сграда ще бъде изцяло променена – на първо място визията като архитектура. Ще се подмени цялата система за топлоизолация, защото сградата е строена през 1974 г., каза Кротнев. Той поясни, че гара "София" попада в три големи европейски железопътни коридора.  

Парите са от Оперативна програма "Транспорт". Проектите ще се съфинансират от националния бюджет. Заделени са близо 30 млн. лв. След като изберем изпълнител и проект ще можем да кажем къде ще бъдат местата за отдих, поясни Стилиян Кротнев.

Срокът за изпълнение е 26 месеца след избора на изпълнител. Плановете са да има и връзка с метрото.

По никакъв начин няма да се наруши предвижването на пътниците. Всичко ще се прави на етапи.  Ще има нова система за видеонаблюдение, която да повиши безопасността, твърди Кротнев.

Другите две гари, които ще се ремонтират, са тези в Бургас и Пазарджик. В Бургас след ремонта ще се постараем да запазим сегашната визията, тъй като сградата е архитектурен паметник, категоричен е Стилиян Кротнев.

Коментари: 0